top of page

Nadal i COVID-19; com han afectat les festes de Nadal als joves?

​Núria Ejarque, Marc Marqués

​

Les festivitats nadalenques d’aquest 2020 han estat diferents en molts sentits. La pandèmia no només ens ha afectat a nivell físic sinó també a nivell personal i psicològic. Per a moltes persones ha estat un moment complicat en les seves vides, però com ha afectat en els joves aquesta situació?

El Nadal sempre ha estat una celebració en què tot el nucli

16086479358784.jpg

familiar es reuneix al complet. És l’oportunitat de compartir vivències amb aquells cosins que potser fa un any que no veus o amb aquella tieta amb la qual fa temps que no parles perquè no heu tingut temps de trucar-vos.

La Mariona i la Sofia van experimentar unes celebracions diferents. La Mariona Martínez, de 18 anys, ha viscut un 25 de desembre una mica estrany, i és que va haver de celebrar el dinar de Nadal a través d’una pantalla. Tant ella com la seva família propera van agafar el virus uns dies abans de les festivitats, de manera que van haver de confinar-se i això va impedir que poguessin celebrar aquestes dates com ho havien fet tradicionalment. Ens explica que es va sentir frustrada, ja que no va tenir cap mena de contacte físic amb els seus avis, cosins i tiets, fet que va comportar que tot fos més trist.

La Sofia Vaca, de 18 anys, es va trobar en una situació similar. Ens ha comentat “he sentit una barreja de sentiments, entre ells la tristesa i la indiferència, ja que aquestes festes han succeït com si fossin un dia qualsevol”. Per a ella l’ambient familiar és el que més va trobar a faltar, ja que deia que sense aquest la màgia d’aquestes festes havia desaparegut.

Ambdós testimonis reflecteixen com alguns joves s’han sentit aquest Nadal a causa de la pandèmia mundial que estem vivint, encara avui en dia. És una situació que ha tingut un gran impacte per a tothom, i que especialment està sent difícil psicològicament per als joves.

UTOPÍA FEMINISTA 

Carla Sag Alcañiz

​

Que volver seguras a casa sea una rutina y no un privilegio. 

Actualmente, la mujer en la sociedad vive con miedo, vergüenza y temor. A causa del qué dirán y del qué me harán. En las encuestas aparecen los deseos más profundos de aquellas mujeres que quieren caminar por la calle a las 11 de la noche sintiéndose libres y seguras, aparece el anhelo de aquellas mujeres que quieren ser tratadas igual que los hombres en todos los ámbitos, y por último, aparece el sueño de no morir simplemente por nuestro género. 

El término feminist icon, es un término inglés que se utiliza para nombrar a las referentes del feminismo. Durante la historia ha habido miles de referentes feministas, pero no todas han sido nombradas, así que se desconocen. Por eso, quiero nombrar a Christine de Pizan, una filosofa, poeta humanista y escritora del siglo XV, feminista y normalmente conocida por su gran obra La ciudad de las damas. 

Christine fue una mujer que sabía e insistía constantemente en la desigualdad de facilidades entre hombre y mujer, por eso quiso escribir un libro dónde sueña con una utopía feminista, una ciudad dónde solo habitan damas. Los temas principales que trata son la calumnia hacia el sexo femenino, la necesidad de educación de la mujer y el enriquecimiento de la vida espiritual como liberación. En esa ciudad, las mujeres eran libres y trabajadoras y con las mismas facilidades. Estas damas tenían que ir construyendo poco a poco esa magnífica ciudad donde reinaba el feminismo. 

El objetivo de Christine era hablar del término mujer como colectivo, así haciendo alusión al feminismo, además de concienciar a todos aquellos individuos de que las mujeres están fuertemente capacitadas para ser el único género y que deberían tener los mismos derechos que el sexo opuesto. 

Pizan, junto a decenas de filósofas más, empezaron a caminar para que nosotras pudiéramos correr, pero no fueron valoradas lo suficientemente. El feminismo lleva vigente desde hace muchísimos siglos, pero no se le ha dado voz hasta hace poco, sin embargo, hay que agradecer a todas aquellas referentes que han dedicado su vida a luchar por todas aquellas desigualdades. 

0F098892-9E67-44E8-841B-860635AF9385.jpe
bottom of page